Glucosamine is de algemeen gebruikte naam voor 2-Amino-2-desoxy-alpha- en -beta-D-glucopyranose (C6H14NO5). Het is een zogenaamde aminosuiker. Het is een derivaat van glucose, waar het slechts van verschilt door vervanging van de hydroxylgroep (aan het tweede koolstofatoom) door een aminogroep. Glucosamine komt in Europese voedingssupplementen meestal voor in de vorm van glucosaminesulfaat.

Aangezien glucosamine in voedingssupplementen uit kreeftachtige (meestal garnalenschalen) of krabben gewonnen wordt, zullen degenen die daar allergisch voor zijn, glucosamine willen mijden. Ook al is het allergeen aanwezig in het vlees van deze dieren, terwijl glucosamine uit de schaal (chitinepantser) wordt bereid.

Een andere zorg die soms wordt geuit, is dat de extra dosering glucosamine zou kunnen bijdragen aan diabetes (door te interfereren met de normale regulatie van de hexosamine biosynthese pathway) maar verschillende studies hebben geen bewijzen gevonden dat dit het geval zou zijn. Een dagdosering glucosamine komt overeen met een half suikerklontje. Advies: informeer bij gebruik altijd uw behandelend arts.

Glucosamine supplementen hebben meestal toevoeging van extra stoffen zoals Chondroitine en MSM.

Er zijn tegenwoording heel veel producten op de markt. Als u zich af vraagt welke glucosamine product een goede kwaliteit heeft kunt u kijken naar onze preferred producten